|
DZIAŁKOWIEC W POLSCE . MIEJSCE SPOTKAŃ UŻYTKOWNIKÓW DZIAŁEK.PORADNIK DZIAŁKOWCA .
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
marcinnn_Lublin
|
Wysłany: Sro Paź 25, 2017 10:04 Temat postu: Witam - szukam pędraków czerwczyka na Lubelszczyźnie |
|
|
Witam Was. Zarejestrowałem się na tym forum, ponieważ chciałbym prosić o pomoc. Prowadzę badania naukowe, do których potrzebuję ok 100 sztuk pędraków guniaka czerwczyka. To dość popularny chrabąszcz, często występujący też na działkach. Niestety chyba mam pecha, bo jak dotąd wszędzie gdzie kopię pozyskuję pędraki chrabąszcza majowego. Pędraki obydwu gatunków są do siebie bardzo podobne, do odróżnienia w zasadzie tylko pod mikroskopem.
Mam wielką prośbę do osób mających pędraki na działce - bardzo prosiłbym o kontakt. Chętnie przyjadę, wykopię kilka osobników, sprawdzę czy to czerwczyki, i jeśli tak, to mogę przekopać kawałek działki, żeby zebrać więcej
Dojadę gdzieś tak powiedzmy do 50 km od Lublina.
Pozdrawiam,
Marcin |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sro Paź 25, 2017 10:04 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ewa Moderator

|
Wysłany: Sro Paź 25, 2017 14:09 Temat postu: Re: Witam - szukam pędraków czerwczyka na Lubelszczyźnie |
|
|
| marcinnn_Lublin napisał: | Witam Was. Zarejestrowałem się na tym forum, ponieważ chciałbym prosić o pomoc. Prowadzę badania naukowe, do których potrzebuję ok 100 sztuk pędraków guniaka czerwczyka. To dość popularny chrabąszcz, często występujący też na działkach. Niestety chyba mam pecha, bo jak dotąd wszędzie gdzie kopię pozyskuję pędraki chrabąszcza majowego. Pędraki obydwu gatunków są do siebie bardzo podobne, do odróżnienia w zasadzie tylko pod mikroskopem.
Mam wielką prośbę do osób mających pędraki na działce - bardzo prosiłbym o kontakt. Chętnie przyjadę, wykopię kilka osobników, sprawdzę czy to czerwczyki, i jeśli tak, to mogę przekopać kawałek działki, żeby zebrać więcej
Pozdrawiam,
Marcin |
Witam na forum. _________________ Ewa |
|
| Powrót do góry |
|
 |
banita_bis Administrator
Dołączył: 21 Sty 2015 Posty: 1562 Skąd: Dolnoślązak, Góry Olbrzymie
|
Wysłany: Sob Gru 02, 2017 17:18 Temat postu: Re: Witam - szukam pędraków czerwczyka na Lubelszczyźnie |
|
|
| marcinnn_Lublin napisał: | Witam Was./.../
Pozdrawiam,
Marcin |
Zapytam z ciekawości - odezwał się ktoś ?
Ja nie mam szans na przekopanie działki, bo do Lublina mam troszkę więcej niż 50 km, tak coś o jedno zero...  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jerzy Moderator

|
Wysłany: Sob Gru 02, 2017 18:00 Temat postu: |
|
|
Kiedyś nazywano nas na podwórku pędrakami, tak ok 60 lat temu...  |
|
| Powrót do góry |