| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Andre MEGA GWIAZDA

|
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 08:47 Temat postu: Rozmnażanie drzew i krzewów iglastych. |
|
|
Czy ktoś z Was zajmował się rozmnażaniem drzew i krzewów iglastych poprzez sadzonki?
Bliższe informacje na ten temat można znaleźć pod adresem: ROZMNAŻANIE DRZEW IGLASTYCH
Podzielicie się swoimi doświadczeniami w tym zakresie.  _________________ działka Andre
Andrzej |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 08:47 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andre MEGA GWIAZDA

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kurjan Gość
|
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 10:03 Temat postu: |
|
|
Rozmnażałem w ten sposób tuję /thuję/ korzystając z rad i gałązek zaprzyjaźnionego sąsiada,rezultaty można zobaczyć na zdjęciach z mojej działki.Warto skorzystać z podanej powyżej porady.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
administrator Administrator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andre MEGA GWIAZDA

|
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 13:46 Temat postu: |
|
|
Niektórzy próbują rozmnażać thuje z nasion. Uważam, że nie ma to większego sensu, gdyż w końcowym efekcie uzyskać możemy co najwyżej najbardziej pospolitą postać krzewu, albo też i to najczęściej - wschodów w ogóle nie będzie. Thuje należy rozmnażać wyłącznie wegetatywnie czyli przez ukorzenianie sadzonek i sporadycznie przez szczepienie. _________________ działka Andre
Andrzej |
|
| Powrót do góry |
|
 |
galazka jabloni

|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 21:13 Temat postu: |
|
|
A ja niedawno zasadziłam na działce 12 tui. Kupiłam większe, ok metra > i co krok otrzymuje inna rade: a to żeby często podlewać, a to żeby nie za dużo podlewać, bo korzenie zgniją. Zeby dodać ziemi do iglaków (dodałam przy sadzeniu), sadzić głęboko, sadzić płytko.
Martwię sie o moje tujki, żeby ładnie i szybko rosły. Czy ktoś może mi doradzić, jak je pielęgnować?  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andre MEGA GWIAZDA

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
galazka jabloni

|
Wysłany: Sob Maj 08, 2010 09:32 Temat postu: |
|
|
Dziękuję  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ewa Moderator

|
Wysłany: Pon Maj 10, 2010 06:01 Temat postu: |
|
|
Teraz gdy jest mokro to młode sadzonki mają szansę aby się "przyjąć" _________________ Ewa |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kurjan Gość
|
Wysłany: Czw Maj 05, 2011 09:12 Temat postu: |
|
|
Zdarza się też, że iglaki chorują. Jakie mogą być niepokojące objawy? Żółknące igły lub pędy mogą być sygnałem rozwoju fytofotorozy - choroby grzybowej wywołanej przez grzyby glebowe, które atakują korzenie roślin. Korzenie gniją a następnie powoli zamierają igły i pędy rośliny.
W celach leczniczych, ale i profilaktycznie warto zastosować środek grzybobójczy Proplant w formie rozpuszczalnego w wodzie koncentratu. Działa on systemicznie, czyli przez korzenie, wraz z wodą, wnika do całego organizmu rośliny. Preparatem podlewamy rośliny tuż po posadzeniu, aby zabezpieczyć korzenie przed infekcją lub kiedy już zauważymy jej oznaki.
Do zwalczania fotoftorozy można stosować: Amistar 250SC,Proplant 722 SL,Mildex711 9 WG.Previcur Energy840 SL |
|
| Powrót do góry |
|
 |
administrator Administrator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kazik MEGA GWIAZDA

|
Wysłany: Nie Sie 03, 2014 09:09 Temat postu: |
|
|
| Najdogodniejszą porą na rozmnażanie iglaków przez sadzonki jest sierpień i wrzesień. Ja kilka tui posadzę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andre MEGA GWIAZDA

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kozik
|
Wysłany: Nie Mar 06, 2016 00:32 Temat postu: |
|
|
Ja też ukorzeniam gałązki w taki sposób, z nasion nigdy mi się nie zdarzyło. Tak jest najlepiej. Ostatnio działałem tak z thują. _________________ Walcz do końca! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kazik MEGA GWIAZDA

|
Wysłany: Nie Mar 06, 2016 18:41 Temat postu: |
|
|
| Przez sadzonki - pędy dość łatwo. |
|
| Powrót do góry |