| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Renia Gwiazda

|
Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 21:24 Temat postu: Diety odchudzające-te skuteczne i te bzdurne |
|
|
Chyba większość z nas stosowała przynajmniej raz w życiu jakąś dietę.
Podzielmy się spostrzeżeniami zarówno co do skuteczności , jak również wręcz szkodliwości dla organizmu.
Zapraszam do dyskusji!!!
To może na początek takie moje rozważania.
Spotkałam się z takim stwierdzeniem:
Nie jedz niczego po godzinie 18!
Bzdura. Równie dobrze można nie jeść niczego po 17 albo po 21. Najważniejsze, by nie jeść ciężkostrawnych posiłków na 3 godziny przed snem.
(Więc logicznie myśląc ,sprawdza się tylko w przypadku, kiedy chodzimy regularnie spać o 21.) Wówczas organizm powinien zacząć się wyciszać i powolutku zwalniać obroty, a nie pracować pełną parą po to, by strawić to, co zjedliśmy. Nie warto też kłaść się do łóżka głodnym. I tak nie zaśniemy i prędzej czy później sięgniemy po jakąś przekąskę.
Jesteś głodna – zjedz coś! Pamiętaj tylko, by było to coś lekkostrawnegonp.jakiś owoc. _________________ Pozdrawiam cieplutko
"""""""""""""""""""""""""" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Nie Wrz 20, 2009 21:24 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
administrator Administrator

|
Wysłany: Pon Wrz 21, 2009 08:10 Temat postu: |
|
|
Myślę że głodzenie się nie przynosi nic dobrego.
Wiemy ze każdy człowiek ma swój rytm biologiczny.
I to właśnie decyduje ,jestem głodna -zjadam mały posiłek .
Nie obżeram się,nie dopycham na siłę ,bo szkoda żeby sie zmarnowało.
Dla mnie dobre jest zjadanie 5 małych posiłkow dziennie.
W sumie jest tego tyle samo co w 3 większych.
Nie jestem ani głodna ani przejedzona.
Równowaga -to jest klucz.
Dla zdrowego człowieka ogranicznie się jest pożyteczne,ale ograniczanie rozumne ,a nie owczy pęd -bo modna dieta. _________________ Pozdrawiam -Maria
Przestrzegaj praw autorskich.
https://www.facebook.com/pages/Dzia%C5%82kowiec-w-Polsce-Forum/1374661736135118 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dociekliwy Gwiazda

|
Wysłany: Czw Lis 29, 2012 22:13 Temat postu: Re: Diety odchudzające-te skuteczne i te bzdurne |
|
|
| Renia napisał: | Spotkałam się z takim stwierdzeniem:
Nie jedz niczego po godzinie 18!
Bzdura. Równie dobrze można nie jeść niczego po 17 albo po 21. Najważniejsze, by nie jeść ciężkostrawnych posiłków na 3 godziny przed snem.
(Więc logicznie myśląc ,sprawdza się tylko w przypadku, kiedy chodzimy regularnie spać o 21.) Wówczas organizm powinien zacząć się wyciszać i powolutku zwalniać obroty, a nie pracować pełną parą po to, by strawić to, co zjedliśmy. Nie warto też kłaść się do łóżka głodnym. I tak nie zaśniemy i prędzej czy później sięgniemy po jakąś przekąskę.
Jesteś głodna – zjedz coś! Pamiętaj tylko, by było to coś lekkostrawnegonp.jakiś owoc. |
Nie zgadzam się z powyższymi stwierdzeniami ponieważ przechodziłem już to wszystko, a doprowadziło mnie takie podejście jak powyżej do tego że przy 174 cm wzrostu ważyłem już 97kg. Takie rozumowanie doprowadziło mnie do nieprzeciętnego obżerania się. Potrafiłem jeść nawet o północy. Rano jak wstawałem czułem się najedzony. Objadanie się weszło już w nawyk i było jak narkotyk lub palenie papierosów . Coś mnie cały czas ciągnęło do kuchni. Wyjadałem wszystko co pozostawało z obiadu, wychodząc z założenia że jak ma się zmarnować to lepiej to zjeść.
Aż wreszcie opamiętałem się i ( mając jak myślę silną wolę ponieważ też postanowieniem rzuciłem palenie papierosów i już od 12 lat nie palę ) postanowiłem że nie pozwolę by moja waga osiągnęła 100 kg i założyłem sobie rygorystyczną dietę.
Na tej diecie jestem już od 10 listopada i dzisiaj ważę już tylko 88 kg czyli schudłem w przeciągu 19 dni 9 kg.
Ktoś zapyta się jakie założyłem sobie normy żywieniowe ?
Otóż rano kromka chleba, najlepiej z pomidorkiem a na obiad np. zupka w ilości pół talerza ( do zagięcia ) lub np. 7 pierogów ruskich lub dwa średnie ziemniaki do tego sałatka i mały kawałek mięsa. I to już wszystko na dzień. Taka ilość pozwala mi przetrwać aż do rana następnego dnia. Teraz jem ok. 6 - 8 razy miej pokarmów niż wcześniej . Za to zamiast jedzenia piję większą ilość płynów.
I o dziwo , po dwóch trzech dniach wyrzeczeń i powstrzymywania się przed pałaszowaniem wielkich ilości jedzenia, poczułem że 1 kromka chleba na śniadanie całkowicie mi wystarcza i czuję się syty do obiadu a zjedzony obiad w tak małych ilościach starcza mi całkowicie do śniadania .
Jeśli pod wieczór tj. ok. godz. 19,00 poczuję lekkie ssanie to zjadam jedno jabłko.
Teraz czuję się o wiele lepiej i wiem że zawiązywanie sznurówek u butów nie przysparza mi trudności bo ten śmietnik powyżej pasa mi nie przeszkadza.
 _________________ Każdy człowiek może zbłądzić, uparcie w błędzie trwa tylko głupi - Cyceron
http://pzd-2008wszystkoozwiazku.blog.onet.pl/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Alga Gość
|
Wysłany: Pią Lis 30, 2012 10:13 Temat postu: |
|
|
Gratuluję wytrwałości w odchudzaniu,Dociekliwy .
Ten "śmietnik" wielu zawadza,ale kochają jeść.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dociekliwy Gwiazda

|
Wysłany: Sob Gru 01, 2012 16:02 Temat postu: |
|
|
Dziękuję Ci za życzenia. Teraz wiem że wytrwam. _________________ Każdy człowiek może zbłądzić, uparcie w błędzie trwa tylko głupi - Cyceron
http://pzd-2008wszystkoozwiazku.blog.onet.pl/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
June Gwiazda

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dociekliwy Gwiazda

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Alga Gość
|
Wysłany: Sob Kwi 27, 2013 19:48 Temat postu: |
|
|
A ja pozbyłam się 2 kg.
Odstawiłam słodycze,wprowadziłam trochę gimnastyki
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
ELIZA Super gwiazda

|
Wysłany: Sro Cze 19, 2013 17:23 Temat postu: |
|
|
| Ja tam nie mam żadnych sukcesów w tym temacie. Kiedyś tak ale to tak dawno że nie warto pisać. Ale temu co je duzo jabłek na pewno wyjdzie to na zdrowie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kazik MEGA GWIAZDA

|
Wysłany: Czw Cze 20, 2013 11:32 Temat postu: |
|
|
| A jak przytyć. Ja jestem raczej szczupły. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pedziwiatr Średnia gwiazdka

|
Wysłany: Nie Cze 23, 2013 08:37 Temat postu: |
|
|
1. Nie warto tyć w tłuszcz. Tylko choroby z czasem przyjdą z tego powodu. i to te prawdziwie paskudne: cukrzyca, zawał i udar, zapalenie stawów itd itp
Metoda na tłuszcz: jedzenie dużej ilości węglowodanów typu ziemniaki, ciasta, chleb, makarony.
2. Metoda na nabranie wagi mięśniowej: trening siłowy i nadmiar kaloryczny w dni treningu, ale nie taki jak wyżej, tylko białko+węglowodany. W dni nietreningowe głownie tłuszcz+białko Trening ma być bardzo intensywny, ale nie za długi. 45 min maks. Odpowiedni wiek, albo suplementacja w celu podniesienia hormonów pomaga w osiągnięciu celu.
W tym drugim wypadku waga urośnie, ale nie będzie tego za bardzo widać.
Kilo tłuszczu zajmuje tyle miejsca co funt mięśni.
Zaleta metody 2: lepsze zdrowie na dalsze lata życia.
Co do tłustego jedzenia: ono nie może spowodować cukrzycy. Niedostatek tłustego pożywienia to recepta na pojawienie się kamieni żółciowych i nadkwasoty żołądka. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jerzy Moderator

|
Wysłany: Nie Cze 23, 2013 12:15 Temat postu: |
|
|
Obecnie jestem "setnikiem", kilkanaście lat temu miałem stałą wagę 72 kg przy wzroście 180. I wiecie co zauważyłem- ano to że ja wówczas bylem zabiedzony, a ten mój obecny wynik z dwoma zerami to moja właściwa waga  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
administrator Administrator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
tulipan84
|
Wysłany: Wto Wrz 10, 2013 11:57 Temat postu: |
|
|
| A ja powiem Wam, że odchudzanie bez konkretnej wiedzy jest stratą czasu. Usłyszane gdzieś tam informacje zazwyczaj w ogóle się nie sprawdzają. Ja korzystałam z informacji zawartych na stronie http://likemed.com/pl/ . Jest to rzetelne źródło i szczerze Wam go polecam. Mi pomogło, a więc pomoże i Wam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Beya Gość
|
Wysłany: Wto Maj 03, 2016 20:15 Temat postu: |
|
|
| dobra dieta to podstawa |
|
| Powrót do góry |