| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
administrator Administrator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sob Kwi 11, 2009 08:49 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ewa Moderator

|
Wysłany: Sob Kwi 11, 2009 08:58 Temat postu: |
|
|
Podoba mi się temat.
A czasami można dostać kota ,
a nie ma nikogo kto zechciałby posłuchać.
Tylko tyle ,a już pomaga. _________________ Ewa |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
emez Super gwiazda

|
Wysłany: Pią Maj 01, 2009 08:55 Temat postu: |
|
|
Na upływ czasu najlepsze lekarstwo to pogoda ducha
**♥*Czas szybko leci,.'*
*'.,Pogoda się zmienia,.'♥
,.'♥,A ja przesyłam ,.'**
'.,*Cieplutkie pozdrowienia,.'*
**************************** |
|
| Powrót do góry |
|
 |
julabem Gwiazda

|
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 21:01 Temat postu: |
|
|
A ja się właśnie szkolę w tym temacie, i ciągle nie wiem co ważniejsze: dobre kosmetyki i wiedza o tym jak je stosować i po co; czy racjonalna zdrowa dieta.. chyba jedno i drugie - Co do 'racjonalności' nie mam wąpliwości  _________________ Julita |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
julabem Gwiazda

|
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 21:16 Temat postu: |
|
|
Studjuję Techologię Żywności na Politechnice Łódzkej, więc o jedzonku trochę książek przeglądam , no a w Oriflame szkolą mnie o kremikach.
13 maja mam egzamin z Podstaw Żywienia, więc w nocy z 12 na 13 mój stan wiedzy powinien sie gwałtownie poprawić
A na razie po ćwiczeniach z tego przedniotu przekonałam się, że nie soląc można przekroczyć dopuszczalną ilość NaCl i 'nie jedząc nic tłustego' można pochłonąć niezłą porcję kalorii. Pozatym jak się okazało nasze posiłki są mało urozmaicone - nadmiary poszczególnych składników i jednoczesny zupełny brak innych. Naszęście nie mam problemów z nadwagą, więc na spokojnie mogę czytać rozdziały o 'nadciśnieniu, chorobie niedokrwiennej serca, miażdżycy, cukrzycy, raku jelita itp." Uff..  _________________ Julita
Ostatnio zmieniony przez julabem dnia Nie Maj 03, 2009 21:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
julabem Gwiazda

|
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 21:30 Temat postu: |
|
|
No w każdym razie 60% wszelkich chorób to choroby odżywieniowe - przynajmniej tak twierdzi mój profesor (Andrzej G.). W czym ja upatruję błogosławieństwo, bo dzięki właściwemu żywieniu możemy sobie znacznie poleprzyć jakość życia (UWAGA! - specjalnie nie napisałam WYDŁUŻYĆ!) Ważniejsze jest jak się żyje, a nie ile.. _________________ Julita |
|
| Powrót do góry |
|
 |
julabem Gwiazda

|
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 21:52 Temat postu: |
|
|
Lekcja nr 1 dot kolagenu i trawienia:
Kolagen to gigantyczne białko, które nie jest zdolne dotrzeć do wnętrza skóry, a tym bardziej w czymkolwiek jej pomóc/odgrywać jakąś korzystną rolę. Why? Skóra ma nas chronić - większość substancji jest traktowana jako zanieczyszczenia, lub są jej obojętne. Generalnie nie pobieramy/wchłaniamy nic ze środowiska (niestety czasem się zdarzy). Podobie jest z trawieniem - jeśli jemy mięso to wszystkie związki złożone (tłuszcze, białka, węglowodany) są rozkładane do związków prostych. Tzn. jak zjemy kawałek boczku - to ów boczek nie staje się częścią naszego organizmu, dopóki nie zostanie rozłożony do (aminokwasów, kwasów tłuszczowych, glicerolu, cukrów prostych np. glukozy). Podobnie kolagen zawarty w kremie nie stanie się częścią naszej tkanki. Kolagen zawarty w naszej skórze musi być zbudowany z tych aminokwasów które dostarczymy organizmowi np. przy okazji jedzenia boczku. Problem w tym, że musimy zadbać o odpowiedni zestaw cegełek do budowy kolagenu, a czy te cegełki będą akutat w boczku? Hmm.. Dlatego warto jeść różne pokarmy, albyśmy mieli pełną gamę cegełek do budowy cennych związków w naszym organiźmie
Oto prosty przykład:
Kolagen: 1 cegiełka żółta, 7 cegełek czerwonych, 4 niebieskie, 3 zielone, 1 fioletowa
Boczek: 65 cegiełek żółtych, 18 czerwonych, 13 niebieskich, 5 zielonych, 2 fioletowe, 3 czarne
Czy da się zbudować cząsteczkę kolagenu mając do dyspozycji cegełki z rozkładu porcji boczku
A ile boczku trzeba zjeść aby tych cząsteczek kolagenu było więcej Co się stanie z cegiełkami które nie zostaną wykorzystane
Która cegiełka jest deficytowa  _________________ Julita
Ostatnio zmieniony przez julabem dnia Nie Maj 03, 2009 22:05, w całości zmieniany 2 razy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
emez Super gwiazda

|
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 21:56 Temat postu: |
|
|
| Profesor raczył powiedzieć że skłonności do tycia można mieć genetyczne, oraz zażywanie niektórych leków |
|
| Powrót do góry |
|
 |
julabem Gwiazda

|
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 22:02 Temat postu: |
|
|
Oczywiście raczył powiedzeć, ale osób które mają genetyczną otyłość jest znacznie mniej niż się nam wydaję. A leki - no cóż, wygląda na to że podjęta została decyzja - mniejsze zło. No chyba, że ktoś wyczytał w ulotce 'może wzmagać apetyt' i teraz sobie nie krzywduje  _________________ Julita |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bratek Gwiazda

|
Wysłany: Pon Maj 04, 2009 05:37 Temat postu: |
|
|
| Kiedyś doktor zasugerował mi,żebym zaczęła zażywać tabletki hormonalne.Odmówiłam,gdyż ciągle myślałam,że przytyję.Lekarz wyjaśnił,że tabletka jest pustą kalorią i owszem,wzmaga apetyt,ale tylko na początku...jeśli nie dam się ponieść obżarstwu,wszystko będzie ok. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pon Maj 04, 2009 05:37 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |