Forum DZIAŁKOWIEC W  POLSCE . Strona Główna DZIAŁKOWIEC W POLSCE .
MIEJSCE SPOTKAŃ UŻYTKOWNIKÓW DZIAŁEK.PORADNIK DZIAŁKOWCA .

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Taras wliczony w pow. zabudowy / powiadomienie o rozbudowie

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DZIAŁKOWIEC W POLSCE . Strona Główna -> POZOSTAŁE TEMATY DZIAŁKOWE
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lolka

PostWysłany: Wto Kwi 24, 2018 14:20    Temat postu: Taras wliczony w pow. zabudowy / powiadomienie o rozbudowie Odpowiedz z cytatem

To ja, z drugim ważnym problemem - obiecuję, że nie będę wyłącznie pytać a również pochwalę się działką gdy tylko będzie czym. Nie jestem pewna, czy to odpowiedni dział, z góry przepraszam, jeśli nie...

Regulamin stanowi:
par. 44 pkt.2. Altana działkowa może mieć powierzchnię zabudowy mierzoną po obrysie ścian zewnętrznych do 35 m2. Do powierzchni zabudowy nie wlicza się tarasu, werandy lub ganku, o ile ich łączna powierzchnia nie przekracza 12 m2."
Czy mam rację, myśląc, że:
a) do istniejącego domku 15 m.kw. mogę dobudować taras 20 m. kw. a nie 20+12m.kw.
b) do istniejącego domku 15 m.kw. mogę dobudować 15 m. kw. domku i 12 m. kw. tarasu, przy czym budowa przebiegać będzie dwuetapowo - pierwotnie całą powierzchnia będzie pokryta kostką brukową, a w drugim etapie jej część zabuduję domkiem

Regulamin stanowi:
§ 45 Działkowiec obowiązany jest powiadomić na piśmie zarząd ROD o zamiarze budowy, nadbudowy lub rozbudowy altany działkowej, załączając rysunek uwzględniający jej powierzchnię zabudowy i wysokość oraz usytuowanie względem granic działki zgodnie z parametrami określonymi w § 44.
§ 46 1. Zarząd ROD nakazuje działkowcowi wstrzymanie budowy, nadbudowy lub rozbudowy altany działkowej w przypadku zaistnienia przesłanek uzasadniających podejrzenie naruszenia przepisów regulaminu.

Czy dobrze rozumiem, że:
a) budowę tarasu zgłąszam w formie powiadomienia, a nie "wniosku o zgodę" i jeśli jest zgodna z regulaminem, nie mogą mi odmówić?
b) rozbudowę domku jest trudniej, bo "Jeżeli plan zagospodarowania ROD określa miejsce usytuowania altany działkowej, działkowiec może wybudować altanę działkową tylko zgodnie z tym planem.", a zatem mogę dostać odmowę?

Przepraszam za te drobiazgowe pytania, po prostu okazało się, że trafiłam na Służbistę przez duże "S" w zarządzie i dziś już na mnie nakrzyczał - nie chcę się narażać, choć już widzę że będzie trudno; niemniej zamierzam podpierać się regulaminem tak jak on Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama

Wysłany: Wto Kwi 24, 2018 14:20    Temat postu:

Powrót do góry
banita_bis
Administrator

PostWysłany: Wto Kwi 24, 2018 17:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja akurat lubię sytuacje, kiedy ktoś ma problemy, prawdziwe, nie wydumane.
Zmusza tym do zrobienia użytku z mózgu i zawsze można coś dodatkowego doczytać Very Happy
Wg mnie:
1. Nie
2. Tak
3. Tak
4. raczej nie (czyli nie powinni zabraniać), ale nie jestem pewien.

A co do krzyczenia (zakładam, że to charakter autorytarny i despotyczny, a nie tylko mówiący głośno i chaotycznie), następnym razem mu przerwij i nakrzycz na niego , ale nie przebieraj zbytnio w słowach. Powinno pomóc.
Jeśli nie poskutkuje, olej go całkowicie i traktuj jak powietrze !
Powrót do góry
lolka

PostWysłany: Wto Kwi 24, 2018 20:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Och, gdybym ja tak umiała przerwać komuś i nakrzyczeć, moje życie byłoby dużo prostsze Smile To drugie rozwiązanie (olanie) już nieco bardziej leży w moim charakterze.

Ad. 1 - czyli Twoim zdaniem mogę do 15 m.kw. domku dodać 20+12 tarasu? To by mi ratowało mój projekt.
Pojutrze składam wnios... tfu POWIADOMIENIE Very Happy i waham się którą wersję z tych podpunktów wybrać. Jak uznają inaczej niż my, to mnie przyblokują... albo co gorsza przyjdą jak już zrobię i każą rozbierać. Ech, a wydawałoby się, że przyroda i kontakt z Matką Ziemią łagodzi charaktery ludzkie Wink
Powrót do góry
banita_bis
Administrator

PostWysłany: Sro Kwi 25, 2018 17:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Teraz widzę, że niedokładnie przeczytałem Twój wpis i odpowiedziałem nieprecyzyjnie.

Mając altanę o pow. 15 m możesz ją powiększyć do 35 m (dobudować 20). Oprócz tego możesz mieć taras/werandę o powierzchni nie większej niz 12 m.

Tyle Regulamin.
Spróbuj jednak postawić na swoim.
Powrót do góry
lolka

PostWysłany: Czw Kwi 26, 2018 13:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No właśnie - ja altany póki co nie chcę powiększać, za to chcę zrobić duży taras - przy moich 15m.kw. domku rozumiem, że 20 metrów tarasu mogę
(bo się wlicza, ale łącznie jest to 35) - miałam wątpliwość co do tych dodatkowych 12 m.
Ale póki co złożyłam do zarządu wersję "bezpieczną", czyli 20 m.kw.
Powrót do góry
Reklama

Wysłany: Czw Kwi 26, 2018 13:48    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DZIAŁKOWIEC W POLSCE . Strona Główna -> POZOSTAŁE TEMATY DZIAŁKOWE Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: