Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krystynac50 Średnia gwiazdka

|
Wysłany: Pon Cze 24, 2013 09:23 Temat postu: Na jakich druczkach powinno się wypisywać opłaty za działki |
|
|
Na jakich druczkach powinno się wypisywać opłaty za działki oraz energię elektryczną . bo u nas dziwnym trafem trzeba szukać i okazać sie pokwitowaniem za opłaconą działkę .
Usłyszałam od członka zarządu że to ja mam mieć pokwitowanie i w razie potrzeby okazać
Czy to nie musi być druk ścisłego zarachowania którego nie można zniszczyć? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pon Cze 24, 2013 09:23 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jerzy Moderator

|
Wysłany: Pon Cze 24, 2013 11:01 Temat postu: |
|
|
Krystyna, na dzisiaj obowiązują kasowe druki firmowe PZD i tak jest już od dawna. A Ty niczego nie musisz udowadniać, zarząd ma mieć pełną dokumentację kasową. Ale jeśli wpłaciłaś- warto się posiłkować swoimi kopiami.Ty możesz i powinnaś mieć je w razie gdyby ktoś próbował Ci coś wcisnąć... . Zdarzają się czasami pomyłki w kasie, na poczcie, w bankach... Strzeżonego Pan Bóg strzeże  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jarojk Gwiazda

|
Wysłany: Pon Cze 24, 2013 13:49 Temat postu: |
|
|
Nie dość że kasjerka/księgowa powinna przechowywać kopie (my to robimy na druczku z 3 odcinkami, oryginał + 2 kopie, - oryginał dla działkowca, jedna kopia u kasjera, 2 do archiwum) to jeszcze jest coś takiego jak raport kasowy, na którym muszą być uwidocznione wszelkie operacje kasowe, wystarczy wtedy mniej więcej pamiętać kiedy się dokonywało wpłatę i do odnalezienia jest taka informacja... _________________ Pozdrawiam
Wszystko o tworzeniu Stowarzyszeń ogrodowych
www.stowarzyszeniaogrodowe.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
ELIZA Super gwiazda

|
Wysłany: Pon Cze 24, 2013 15:29 Temat postu: |
|
|
Opłaty za działkę jak i inne wszelkie opłaty robi się "z biurka" i z własnego konta druczki to były w minionej epoce. Ale... to moje zdanie więc wybór należy do każdego z osobna. Oby tylko takie "problemy" były. |
|
Powrót do góry |
|
 |
desi Gwiazda

|
Wysłany: Pon Cze 24, 2013 15:56 Temat postu: |
|
|
Elizo - u mnie zarząd podsumowal moją prośbe o podanie konta, aby zrobic opłaty przez internet jako "fanaberie" - a więc mój ogród jest jeszcze w minionej epoce.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
ELIZA Super gwiazda

|
Wysłany: Pon Cze 24, 2013 20:46 Temat postu: |
|
|
desi napisał: | Elizo - u mnie zarząd podsumowal moją prośbe o podanie konta, aby zrobic opłaty przez internet jako "fanaberie" - a więc mój ogród jest jeszcze w minionej epoce.... |
O kurczę, myślałam że takie sytuacje już nie istnieją.
Ogród może nie jest w minionej epoce ale zarząd chyba tak. Trzeba zmienić zarząd. To jest nie dopuszczalne żeby tak utrudniać życie. A takie stawianie sprawy przez zarząd jest wg mnie utrudnianiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ewa Moderator

|
Wysłany: Wto Cze 25, 2013 09:35 Temat postu: |
|
|
Ostatnio płaciłam gotówką, w biurze.
Jak mi pasuje to robię przelew.
Ale za prąd tylko w biurze-odczyt- obliczenie-wpłata.
Bez szukania ,widać kto płaci a kto zalega.
Każdy grosz niedopłat jest ściągany, nie ma zmiłuj. _________________ Ewa |
|
Powrót do góry |
|
 |
desi Gwiazda

|
Wysłany: Wto Cze 25, 2013 18:29 Temat postu: |
|
|
a płacicie zaliczki? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ewa Moderator

|
Wysłany: Wto Cze 25, 2013 19:34 Temat postu: |
|
|
Nikt nie wołał ode mnie, ale jak ktoś więcej siedzi na działce to sam chodzi wpłacić. _________________ Ewa |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kazik MEGA GWIAZDA

|
Wysłany: Sro Cze 26, 2013 11:48 Temat postu: |
|
|
U mnie wydają pokwitowanie na dowodzie wpłaty. Są tam poszczególne rubryki za co opłata. Energię elektryczną wpisują w rubrykę inne podając za ile kwh opłata i stan licznika przed wpłatą i po wpłacie oraz cenę 1 kwh. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sro Cze 26, 2013 11:48 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |