Forum DZIAŁKOWIEC W  POLSCE . Strona Główna DZIAŁKOWIEC W POLSCE .
MIEJSCE SPOTKAŃ UŻYTKOWNIKÓW DZIAŁEK.PORADNIK DZIAŁKOWCA .

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Analizy gleb i zalecenia nawozowe
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DZIAŁKOWIEC W POLSCE . Strona Główna -> UPRAWY WARZYWNE
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pomodoro
Gwiazda
Gwiazda

PostWysłany: Czw Cze 18, 2015 07:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2136
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama

Wysłany: Czw Cze 18, 2015 07:30    Temat postu:

Powrót do góry
kaen
Mała gwiazdka
Mała gwiazdka

PostWysłany: Nie Sie 16, 2015 16:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pytane nie jest już aktualne
Powrót do góry
kuhara
Średnia gwiazdka
Średnia gwiazdka

PostWysłany: Pon Paź 12, 2015 09:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

Mietku, proszę o pomoc w ustaleniu sposobu nawożenia. Będę uprawiał w gruncie pomidory 80% powierzchni, ogórki 10% i inne 10%. Ziemia ciężka. Nie wiem skąd takie pH, ostatnio wapnowałem pięć lat temu, dolomitem.
Już posiałem żyto na poplon, ale jeżeli trzeba to przekopię i posieję jeszcze raz. Na wiosnę będę dysponował obornikiem kurzęco-króliczym do nawożenia rzędowego.

pH w H2O: 7,51 (chiński miernik z OBI pokazuje 6,5)
zasolenie : 0,14
azot: 3
fosfor: 51
potas: 17
wapń: 1593
magnez: 200
chlor: 0

Pozdrawiam.
Krzysiek.
Powrót do góry
pomodoro
Gwiazda
Gwiazda

PostWysłany: Pon Paź 12, 2015 10:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niech sobie żytko rośnie a Ty zaopatrz się w nawozy : siarczan potasu granulowany, superfosfat wzbogacony i mocznik. Musisz dać mocznik a nie siarczan amonu,ponieważ dawka siarczanu potasu wyjdzie wysoka , więc lepiej nie wprowadzać za wiele siarki. A mocznik w konsekwencji też zakwasza glebę przy rozkładzie.

Odpisz tylko czy Ci wyliczyć nawozy teraz czy na wiosnę ?.
Powrót do góry
kuhara
Średnia gwiazdka
Średnia gwiazdka

PostWysłany: Pon Paź 12, 2015 10:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na wiosnę. Od razu przykopię razem z żytem i obornikiem. Mocznik i siarczan potasu posiadam, to tylko superfosfat wzbogacony muszę dokupić.
Powrót do góry
pomodoro
Gwiazda
Gwiazda

PostWysłany: Pon Paź 12, 2015 13:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Siarczanu pójdzie sporo. Ok. 1 kg/10 m2. Poza tym jeśli chcesz dawać obornik rzędowo, to nie możesz go dawać łącznie z nawozami mineralnymi. Najpierw musisz przykopać nawozy mineralne a dopiero potem dawać obornik.
Powrót do góry
kuhara
Średnia gwiazdka
Średnia gwiazdka

PostWysłany: Pon Paź 12, 2015 14:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy wystarczy jeżeli nawozy mineralne przekopię razem z żytem na przełomie marca/kwietnia a obornik zakopię rzędowo na początku maja?
Powrót do góry
pomodoro
Gwiazda
Gwiazda

PostWysłany: Pon Paź 12, 2015 14:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co najmniej 2 tygodnie przed sadzeniem musisz przykopać obornik.
Powrót do góry
kuhara
Średnia gwiazdka
Średnia gwiazdka

PostWysłany: Wto Paź 13, 2015 13:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sadzić będę po 15 maja, więc przykopanie obornika będzie w weekend majowy.
Nawozy, które mi wyliczysz chciałbym przekopać wczesną wiosną razem z żytem. Czyli pomiędzy obornikiem a nawożeniem mineralnym byłby co najmniej miesięczny odstęp. Jeżeli to za mało czasu, to dam nawóz teraz, na jesieni.
Napisałeś "niech sobie żytko rośnie" - czy mam to rozumieć, że teraz mogę dać nawozy posypowo lub rozcieńczyć w wodzie i podlać? Jeżeli trzeba przekopać, to nie ma dla mnie problemu. Przekopię nawozy i posieję żyto jeszcze raz. Robota żadna, mam niecałe 80m2 warzywnika. A żyto wyrośnie na pewno. Zdarzyło mi się siać w listopadzie i dało radę się rozkrzewić.
Powrót do góry
pomodoro
Gwiazda
Gwiazda

PostWysłany: Wto Paź 13, 2015 19:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie rozumiemy się. Nawozy rozsiejesz po życie i przykopiesz wiosną. Termin 2 tygodnie przed sadzeniem tyczy się obornika dawanego rzędowo.
Powrót do góry
kuhara
Średnia gwiazdka
Średnia gwiazdka

PostWysłany: Sro Paź 14, 2015 09:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jasne.
Powrót do góry
stefano

PostWysłany: Pon Mar 14, 2016 02:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,,,

Prosze o zalecenia pod truskawke dla gleby o parametrach z analizy ogrodniczej.
pH w H2O.... 7,71
N-NO3.........6 mg/l
P.................46 mg/l
K.................99 mg/l
Ca...............1850 mg/l
Mg...............112 mg/l
Cl................4

Powierzchnia planowanej uprawy ok 0.4 ha...Jestem w szoku widzac ph,bo ziemia nie dostawała nawozu wqapniowego od 20 l.Dałem ziemie z tej samej próbki do powtornej analizy i czekam ,czy sie potwierdzi.
Czy nawozenie bede mógł oprzec na Polidapie,czy nie koniecznie..sprawdzałem,że zawiera dużo przyswajalnego P i zakwasza glebe...

Pozdrawiam.
pomodoro
Gwiazda
Gwiazda

PostWysłany: Pon Mar 14, 2016 08:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardziej miarodajne jest oznaczenie pH w chlorku potasu. Różnica może być in minus do 1. To znaczy, że równie dobrze kwasowość gleby może być na poziomie 6,7. Dla oceny potrzeb wapnowania istotna jest kwasowość tylko oznaczona w chlorku potasu.

Częściowo można będzie zastosować Polidap łącznie z siarczanem potasu przed sadzeniem. Jeśli była prowadzona orka jesienna to oba nawozy należałoby wysiać równocześnie i puścić kultywator .
Dla nawożenia istotny jest też termin sadzenia rozsady.
Polidapu będzie niewiele, głównie w celu podniesienia fosforu. Główna dawka azotu będzie już po posadzeniu rozsady. Szkoda, że nie skontaktowałeś się wcześniej, bo analizę należało wykonać metodą polową i oznaczyć poziom próchnicy bo od tego zależy też dawka azotu.
Powrót do góry
stefano

PostWysłany: Pon Mar 14, 2016 10:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odpowiedź ..rekord swiata....tzn bardzo szybko...
W tej drugiej analizie bedzie oznaczenie jak dla probki polowej,bo jest tansza [cos ok 15 zł] ,a przy okazji dowiedziałem się,że ph,bedzie faktycznie podane w KCL:
Nie potrafie odczytywać ,a raczej czytać informacji z probek i dlatego znalazłem się na forum.Dla mnie to rewelacja,że Was odkryłem,nie powiem,że przez przypadek..ale przecież życie to same przypadki... Smile
Jeżeli w jednej analizie ph podje sie w H2O,a w drugiej w KCL ,to jak to rozumieć...
Jasne w KCL dla potrzeb wapnowania,a w H2O?
Gdybym sam próbował okreslic dawke Polidapu i K2SO4,to do jakich liczb granicznych
W internecie nie potrafie znaleźć informacji do których miałbym zaufanie,a może też i nie potrafię tego czytać....
Jak pierwszoklasista w szkole...
Zwracam honor....liczby graniczne sa na 1 str tematu..oprócz truskawki...
Bad Grin ...musze zapisać to sobie i potraktuje jak relikwie...
pomodoro
Gwiazda
Gwiazda

PostWysłany: Pon Mar 14, 2016 14:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To są liczby graniczne dla warzywnictwa i podłoży ogrodniczych. Dla upraw polowych są inne liczby graniczne nie w mg/l ale w mg/100 g . I są one nieporównywalne. W metodzie ogrodniczej oznaczane są zawartości składników ,które są natychmiast dostępne dla roślin. W metodzie polowej oznaczone są całkowite zawartości składników czyli te znajdujące się w wodzie jaka zawarta jest w glebie jak i te zaabsorbowane w tzw kompleksie sorpcyjnym. Oznaczenie kwasowości w wodzie jest dotąd miarodajne dokąd nie wprowadzimy do gleby żadnego nawozu i dokąd w tej glebie nie ma roślin. W momencie kiedy wprowadzimy nawozy zaczyna się w glebie burza. Jedne jony z roztworu glebowego przechodzą do kompleksu sorpcyjnego a inne odwrotnie. Zmienia się równowaga jonowa a wraz z nią kwasowość. Podobnie się dzieje, gdy korzenie zaczną pobierać składniki pokarmowe. Ponieważ nie pobierają ich równo też zakłócają równowagę jonową. Wapnując glebę też zakłócamy tą równowagę. Wapno nie tylko wiąże resztki kwasowe znajdujące się w roztworze glebowym ale też wypiera jony kwasowe z kompleksu sorpcyjnego łącznie z wodorem. Dodając do badanej gleby chlorku potasu wypieramy kwasy, które normalnie są zaabsorbowane w koloidzie glebowym. Zwiększa się wiec ilość kwasów w roztworze glebowym i dlatego kwasowość w chlorku potasu jest wyższa/ niższe pH/.

Spróbuję poszukać Ci liczby graniczne dla truskawek dla analizy metodą polową.

Ostatnio zmieniony przez pomodoro dnia Pon Mar 14, 2016 16:48, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Reklama

Wysłany: Pon Mar 14, 2016 14:11    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DZIAŁKOWIEC W POLSCE . Strona Główna -> UPRAWY WARZYWNE Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Strona 6 z 9
Skocz do: