| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
dachasia Średnia gwiazdka

|
Wysłany: Sro Gru 24, 2008 02:30 Temat postu: |
|
|
W tym roku oprócz normalnego makownika, upiekłam makowiec wg przepisu magazynu dla diabetyków "Sens" Robiłam to ciasto bez specjalnego przekonania, tak bardziej na próbę i tylko z połowy porcji. Okazało się jednak smacznym ciastem (jeśli ktoś lubi makowiec)i co najważniejsze nie jest to ciasto bardzo tuczące. Z kg maku wychodzi 20 porcji i to wcale nie małych, a każda ma tylko 349 kcal i zawiera 2,5-3 WW ( cukrzycy wiedzą co to znaczy) A co najważniejsze można zagospodarować zbędne białka.Może ktoś się skusi upiec sobie na Nowy Rok
Oto przepis
1 kg maku
1 l mleka
20 dag cukru
7 białek jaj
1 Lyżka mąki zwykłej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 kostki margaryny do pieczenia
15 dag skórki pomarańczowej( nie musi być jak ktoś nie lubi)
skórka otarta z 1 cytryny
olejek rumowy lub migdałowy
tłuszcz do wysmarowania blachy
Przygotowanie:
Mak ugotować w mleku do miekkości(nadmiar odczedzić- u mnie nie było potrzeby), a następnie zemleć 2-3 razy)
Cukier utrzeć z margaryną, olejkiem rumowym i otartą skórką cytryny. Do masy dodawać po łyżce przestygnięty zmielony mak. Utrzyj ( Ja to robiłam wszystko w malakserze. Szybciej i lżej)
Ubić białka na sztywno dodać do maku i delikatnie wymieszać, dodać przesiane obie mąki i na koniec skórkę pomarańczową.Przełożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątnej blachy i piec 60 min. w 180 st.C
Życzę smacznego, bo makowiec jest faktycznie smaczny, a co najważniejsze mało kaloryczny( w stosunku do innych) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sro Gru 24, 2008 02:30 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zgredzica59 Gwiazda

|
Wysłany: Sro Gru 24, 2008 03:41 Temat postu: |
|
|
| Dziękuję Dociekliwemu za przepis na piernik piernik ładnie pachnie ,ładnie wyrósł o smaku napiszę po świętach.Dachasiu makowiec wypróbuję na Nowy Rok bo makowce już wcześniej upiekłam i zamroziłam.2,5-3 WW jak na ciasto z makiem to nie tak dużo.Lubie takie wypróbowane przepisy bo człowiek się tak nie stresuje. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dociekliwy Gwiazda

|
Wysłany: Sro Gru 24, 2008 23:00 Temat postu: |
|
|
| Zgredzica59 napisał: | | Dziękuję Dociekliwemu za przepis na piernik piernik ładnie pachnie ,ładnie wyrósł o smaku napiszę po świętach. |
Cieszę się że skorzystałaś z mego przepisu , że na darmo nie pisałem . Myślę że będzie smakować . Tylko musi odstać te 3 dni w owinięciu foliowym do zmiękczenia .  _________________ Każdy człowiek może zbłądzić, uparcie w błędzie trwa tylko głupi - Cyceron
http://pzd-2008wszystkoozwiazku.blog.onet.pl/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
administrator Administrator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zgredzica59 Gwiazda

|
Wysłany: Czw Gru 25, 2008 18:24 Temat postu: |
|
|
Adminie masz rację zostało w drugi dzień półtora piernika za późno upiekłam .Smaczny ,pachnący piernik nie jest twardy jak cwibak więc można spokojnie jeść .Jednak miód w pierniku robi swoje nic go nie zastąpi użyłam miodu gryczanego.Jedli nawet cukrzycy i nie maja za dużo cukru bo reszta potraw świątecznych w miarę dietetyczna dietetyczna . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dociekliwy Gwiazda

|
Wysłany: Czw Gru 25, 2008 18:51 Temat postu: |
|
|
No to niezmiernie się cieszę że piernik smakuje .  _________________ Każdy człowiek może zbłądzić, uparcie w błędzie trwa tylko głupi - Cyceron
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ewa Moderator

|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 17:33 Temat postu: |
|
|
Pyszne przepisy,mam zamiar wypróbować każdy po kolei. _________________ Ewa |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zgredzica59 Gwiazda

|
Wysłany: Sob Gru 27, 2008 23:52 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj piernik pokazał w pełni swoje walory.Polałam go polewą czekoladową dr. Oetkera w proszku tyle że część mleka zastąpiłam rumem.Piekłam tez piernik bez miodu z powidłami tez smaczny ale..co miód to miód .I jak się odchudzać Ale zacznę po nowym roku trzeba powyjadać zapasy i wtedy dopiero uprę się i dopnę swego.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zgredzica59 Gwiazda

|
Wysłany: Nie Gru 28, 2008 00:09 Temat postu: |
|
|
Czekoladowe kule
Składniki:
paczka herbatników (zwykłych niczym nie polewanych dobre są LU Petitki),dwie tabliczki czekolady ( co kto lubi może być gorzka może być mleczna)5 dkg.obranych migdałów ,ok. 2-3 łyżki śmietanki kremówki,ok 3 łyżek rumu może być inny alkohol + zapach, 1 łyżka wiórków kokosowych można dodać z 5 dkg smażonej skórki pomarańczowej.
Migdały drobno posiekać,herbatniki dokładnie miałko pokruszyć,czekoladę rozpuścić w ciepłej kąpieli wodnej (zagotować w garnku wodę i wstawić do garnka rondelek z połamana czekoladą ,mieszać aż się rozpuści)Połączyć z migdałami,wiórkami i pokruszonymi herbatnikami ,dokładnie wymieszać ,ostudzić.Dodać kremówkę i rum.Formować kulki wielkości jakiej się chce.Wstawić do lodówki żeby stężało. Po jakimś czasie polać albo rozpuszczona czekoladą lub inną gotową polewą . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dociekliwy Gwiazda

|
Wysłany: Nie Gru 28, 2008 21:18 Temat postu: |
|
|
| Zgredzica59 napisał: | Dzisiaj piernik pokazał w pełni swoje walory.Polałam go polewą czekoladową dr. Oetkera w proszku tyle że część mleka zastąpiłam rumem.Piekłam tez piernik bez miodu z powidłami tez smaczny ale..co miód to miód .I jak się odchudzać |
No to się cieszę że smakuje . Widzę że jego udoskonaliłaś wykwintną polewą . To musi smakować . W przyszłym roku też spróbuję z taką polewą bo już niewiele pozostało z drugiego wypieku który zrobiłem na dwa dni przed świętami .
Jak się odchudzać ? Nie wiem . Też nie mogę zrzucić kg przy takiej ilości smakowitości . _________________ Każdy człowiek może zbłądzić, uparcie w błędzie trwa tylko głupi - Cyceron
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ewa Moderator

|
Wysłany: Sob Sty 03, 2009 12:08 Temat postu: |
|
|
A na spacery proszę koleżeństwa,na spacery.
Jest piękna pogoda,zamiast zamartwiania się wskazaniami wagi,
schować ją do kąta i na dwór.  _________________ Ewa |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mariola Gwiazda

|
Wysłany: Sob Sty 03, 2009 12:46 Temat postu: |
|
|
Ewuniu -litości, przy tak silnym i mrożnym wietrze na spacery  _________________ POZDRAWIAM CIEPLUTKO MARIOLA
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Sob Sty 03, 2009 12:46 Temat postu: |
|
|
|
|