| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Andre MEGA GWIAZDA

|
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 17:04 Temat postu: Męczennica - Passiflora |
|
|
Dziś w Lidlu kupiłem Męczennice Passiflora – błękitną.
Czy ktoś ma ją na działce i jakich warunków uprawy wymaga? Czy można ją przezimować w gruncie czy raczej w chłodnym pomieszczeniu? Kiedy można ją wysadzić do gruntu? _________________ działka Andre
Andrzej |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 17:04 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
jolka362 Średnia gwiazdka

|
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 17:21 Temat postu: |
|
|
Miałam jeszcze do niedawna pasiflorę, ale znudziło mnie jej hodowanie, gdyż przez okres sześciu lat, nigdy mi nie zakwitła, ale ja też nigdy jej nie nawoziłam. Wyhodowałam kilkanaście sztuk z nasion, super się rozrastała na działce, również na balkonie od strony południa. To roślinka która lubi słońce, dorastała do ok 4 m. Znosiła też niewielkie przymrozki. W zimie przetrzymywałam ją w piwnicy bo w gruncie nie ma szans przetrwać. Wyczytałam gdzieś, ale po czasie że należy ja przycinać, wtedy kwitnie. Ja mojej nie podcinałam podczas wzrostu, może dlatego nie miała kwiatów. Myślę, że można ją wysadzić do ogrodu, ale póki co w doniczce, w razie przymrozków by móc ją przenieść do pomieszczenia. Powodzenia Andre  _________________ Pozdrawiam, Jolka. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andre MEGA GWIAZDA

|
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 17:25 Temat postu: |
|
|
A kiedy posadzić do gruntu?
Jak wyczytałem Męczennice są dosyć żarłoczne. Co do kwitnienia to jak podają pnącza te warto przycinać co roku wczesną wiosną, by pobudzić je do rozkrzewiania się i zawiązywania pąków _________________ działka Andre
Andrzej
Ostatnio zmieniony przez Andre dnia Nie Kwi 05, 2009 17:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 17:29 Temat postu: |
|
|
Ja bym już sadziła, ale jak wspominałam przymrozki mogą jej zaszkodzić. Moje przetrzymywały kilkustopniowy mróz, ale to były starsze roślinki, zahartowane. _________________ Pozdrawiam, Jolka. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andre MEGA GWIAZDA

|
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 17:32 Temat postu: |
|
|
To może posadzić je do większej doniczki i kilka dni przetrzymać na balkonie celem zahartowania? A później zakopać w ziemi z doniczką. _________________ działka Andre
Andrzej |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 19:29 Temat postu: |
|
|
Chyba tak byłoby najlepiej. Ja miałam ich kilkanaście, więc wykopywałam z ziemi i w kupie w większych doniczkach trzymałam podcięte w piwnicy. Skoro nie zmarnowałam roślin, to znaczy że wytrzymałe Miałam jakieś dwie odmiany, jedna trzylistna, a druga pięciolistna. Szkoda że nie kwitły, ale i tak bardzo ładnie się prezentowały. Ponoć one dopiero zakwitają najwcześniej w trzecim roku, ale Twoja Andre jak dostanie porządną dawkę chemii z pewnością w tym roku już zakwitnie  _________________ Pozdrawiam, Jolka. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andre MEGA GWIAZDA

|
Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 16:15 Temat postu: |
|
|
6 kwietnia przesadziłem ją do większej doniczki i cały czas trzymam na balkonie. Wygląda tak:
Ma tylko jeden pęd - czy go przyciąć i na jakiej wysokości celem rozkrzewienia się?
Jak myślicie posadzić do gruntu teraz czy po świętach? _________________ działka Andre
Andrzej |
|
| Powrót do góry |
|
 |
administrator Administrator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 16:23 Temat postu: |
|
|
Pasiflora puszcza nowe pędy od korzeni, ale jak wcześniej wspomniałam przycinanie ponoć sprzyja kwitnieniu. Czy jednak zakwitnie taka młoda roślina? A co do sadzenia w grunt rób jak uważasz, nawet gdyby liście straciła, to zastąpią je nowe. _________________ Pozdrawiam, Jolka. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andre MEGA GWIAZDA

|
Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 16:30 Temat postu: |
|
|
Od dołu wygląda tak:
 _________________ działka Andre
Andrzej |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Teodor44 Super gwiazda

Dołączył: 16 Sie 2012 Posty: 1972 Skąd: Wielkopolaninem jestem
|
Wysłany: Wto Kwi 30, 2013 22:24 Temat postu: |
|
|
Meczennice pasiflore kupiłem w kwietniu 2008 r w Biedronce,
Rosła w doniczce, miała wysokość 20 cm.
W maju posadziłem na działce przy kratce po której się wspinała.
Wspaniale się rozrosła.W lipcu zakwitła i kwiaty miała do przymrozków w listopadzie. Z iierwszej dolne odnogi zrobiłem odkład który się ukorzenił i przechowałem go do następnego roku i też zakwitł. Następnej wiosny pobrałem sadzonki które się ładnie ukorzeniły. Zrezygnowałem z jej uprawy gdyż miałem trudności z jej przechowaniem przez zimę.
Na działce nie udało mi się jej przechować mimo okrywy z włókniny zimowej i suchymi liściami.
Męczennica pasiflora jest dość żarłoczną rosłina i należy ją zasiłać.
Po wysadzeniu do gruntu została przycięta by się rozkrzewiła.
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kazik MEGA GWIAZDA

|
Wysłany: Czw Maj 02, 2013 07:39 Temat postu: |
|
|
| Ładnie kwitnie ale trudno go utrzymać na działce. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Teodor44 Super gwiazda

|
Wysłany: Sob Maj 04, 2013 21:37 Temat postu: |
|
|
| Na działce rośnie bezproblemowo,, kłopoty miałem z zimowaniem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kurjan Gość
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Teodor44 Super gwiazda

|
Wysłany: Wto Wrz 17, 2013 16:30 Temat postu: |
|
|
Była kupiona jako powojnik a okazała się męczennicą.
  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Wto Wrz 17, 2013 16:30 Temat postu: |
|
|
|
|