Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
banita_bis Administrator
Dołączył: 21 Sty 2015 Posty: 1562 Skąd: Dolnoślązak, Góry Olbrzymie
|
Wysłany: Pon Kwi 30, 2018 17:59 Temat postu: szparagi |
|
|
Wczoraj pierwszy raz w życiu jadłem własne szparagi
Posadziłem rok temu i juz zaczynam zbiory.
Żona ma sprawdzony lata temu przepis za kalafiora/brokula, brukselkę itp. ; na litr wody łyżka soli dwie łyżki cukru.
Wczoraj podparła się internetem w wyniku czego trzeba było doprawiać na talerzu .
Za kilka dni następne podejście, już bez zbednych eksperymentów. |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklama
|
Wysłany: Pon Kwi 30, 2018 17:59 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ewa Moderator
Dołączył: 23 Lis 2008 Posty: 1728 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Pon Kwi 30, 2018 18:03 Temat postu: |
|
|
Lubię szparagi,są dobre i zdrowe.
Ze sosem holenderskim są niezłe.
Wersji jest mnóstwo. _________________ Ewa |
|
Powrót do góry |
|
|
banita_bis Administrator
Dołączył: 21 Sty 2015 Posty: 1562 Skąd: Dolnoślązak, Góry Olbrzymie
|
Wysłany: Pon Kwi 30, 2018 19:05 Temat postu: |
|
|
Do tej pory do kalafiora obowiązkowo była przysmażona bułka tarta. Czasami też do fasolki czy brukselki . Do brokuła natomiast sos czosnkowy.
Ale ten sos holenderski to może być to coś ! |
|
Powrót do góry |
|
|
Teodor44 Super gwiazda
Dołączył: 16 Sie 2012 Posty: 1972 Skąd: Wielkopolaninem jestem
|
Wysłany: Pon Kwi 30, 2018 20:26 Temat postu: |
|
|
Dobrze też z tarta bułką przysmażoną na maśle smakują gotowane rzodkiewki. Uwielbiam szparagi ale nie powinienem ich jeść. |
|
Powrót do góry |
|
|
Ewa Moderator
Dołączył: 23 Lis 2008 Posty: 1728 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Wto Maj 01, 2018 05:16 Temat postu: |
|
|
banita_bis napisał: | Do tej pory do kalafiora obowiązkowo była przysmażona bułka tarta. Czasami też do fasolki czy brukselki . Do brokuła natomiast sos czosnkowy.
Ale ten sos holenderski to może być to coś ! |
Niemcy chętnie jadają taką wersję szparagów.
Do tego dwa ziemniaki i obiad gotowy.
_________________ Ewa |
|
Powrót do góry |
|
|
banita_bis Administrator
Dołączył: 21 Sty 2015 Posty: 1562 Skąd: Dolnoślązak, Góry Olbrzymie
|
Wysłany: Wto Maj 01, 2018 19:50 Temat postu: |
|
|
Teodor44 napisał: | Dobrze też z tarta bułką przysmażoną na maśle smakują gotowane rzodkiewki. Uwielbiam szparagi ale nie powinienem ich jeść. |
Rzodkiewki ?!
W życiu bym nie wpadł, aby jeść je gotowane.
Ale łapię pomysł i niedługo (jak będe miał własne) wypróbuję
A propos przysmażonej bułki, w niektórych krajach podobno ten sposób przyrządzania określany jest jako "po polsku". |
|
Powrót do góry |
|
|
banita_bis Administrator
Dołączył: 21 Sty 2015 Posty: 1562 Skąd: Dolnoślązak, Góry Olbrzymie
|
Wysłany: Pią Maj 03, 2019 14:08 Temat postu: |
|
|
Zbierałem od kilku dni i było tego całkiem sporo.
Zrobiłem sos holenderski, wyszedł mi ciut za kwaśny (nie żałowałem cytryny ) i chyba z tego powodu (tak mi się wydaje) troszkę za rzadki. Poza tym super.
Wczoraj na kolację była wyżerka |
|
Powrót do góry |
|
|
paulina_wrzosek Mała gwiazdka
Dołączył: 15 Lip 2020 Posty: 11
|
Wysłany: Sro Paź 14, 2020 14:12 Temat postu: |
|
|
Ja mam zielone szparagi w ogródku- samosiejki. Pyszniutkie są te młode zwłaszcza. |
|
Powrót do góry |
|
|
administrator Administrator
Dołączył: 07 Wrz 2008 Posty: 7988 Skąd: Śląsk
|
|
Powrót do góry |
|
|
banita_bis Administrator
Dołączył: 21 Sty 2015 Posty: 1562 Skąd: Dolnoślązak, Góry Olbrzymie
|
Wysłany: Sob Cze 12, 2021 21:15 Temat postu: |
|
|
Wczoraj padł rekord. Dzisiaj nie zbierałem. Jeśli ochłodzenie nie wpłynie na wzrost, jutro będzie podobnie jak na zdjęciu. |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklama
|
Wysłany: Sob Cze 12, 2021 21:15 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|