administrator Administrator
Dołączył: 07 Wrz 2008 Posty: 7988 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Nie Sty 13, 2019 11:43 Temat postu: Chleb orkiszowy przepis z FB |
|
|
Receptura na chleb orkiszowy
letnia woda 330 ml
sól 1,5 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
mleka 5 ml
suszonych drożdży instant 1,5 łyżeczki
mąka orkiszowa jasna typ 700 700 g
sezamu 2 łyżki
Przepis:
wyrabianie
5 min
1. Mąkę wsypujemy do misy. Mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru oraz z łyżeczką soli. Dodajemy łyżeczkę oliwy lub oleju słonecznikowego. Podgrzewamy wodę, aby była letnia, lecz nie gorąca. Zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb ręcznie lub mikserem i bardzo powoli wlewać letnią wodę. Dzięki temu składniki będą się w odpowiednim czasie ze sobą łączyły, uzyskując po kilku minutach formę elastycznej kuli.
wyrastanie
120 min
2. Keksówkę smarujemy odrobiną tłuszczu (olejem, oliwą lub masłem) i wykładamy pergaminem lub obsypujemy dno i ścianki otrębami. Do środka formy przekładamy ciasto. Lekko wilgotną dłonią wyrównujemy wierzch ciasta, aby było równe. Keksówkę szczelnie przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką (w przeciwnym razie, ciasto wyschnie). Stawiamy je w ciepłym miejscu bez przeciągów do wyrośnięcia, na ok. 1,5-2 godziny.
pieczenie
40 min
2. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu mlekiem i obsypujemy sezamem (ja posypałam po skosie w niektórych miejscach, tworząc pasy). Przyszły chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika z góry i z dołu, o temperaturze 200 stopni. Pieczemy przez 40 minut, aż wierzch się zarumieni. Keksówkę wyciągamy z piekarnika, a następnie chleb z formy. Przed krojeniem studzimy na kuchennej kratce _________________ Pozdrawiam -Maria
Przestrzegaj praw autorskich.
https://www.facebook.com/pages/Dzia%C5%82kowiec-w-Polsce-Forum/1374661736135118 |
|