Forum DZIAŁKOWIEC W  POLSCE . Strona Główna DZIAŁKOWIEC W POLSCE .
MIEJSCE SPOTKAŃ UŻYTKOWNIKÓW DZIAŁEK.PORADNIK DZIAŁKOWCA .
 
 POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chleb orkiszowy przepis z FB

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DZIAŁKOWIEC W POLSCE . Strona Główna -> O ZDROWIU.NASZE ŻYCIE.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
administrator
Administrator


Dołączył: 07 Wrz 2008
Posty: 7988
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Nie Sty 13, 2019 11:43    Temat postu: Chleb orkiszowy przepis z FB Odpowiedz z cytatem

Receptura na chleb orkiszowy

letnia woda 330 ml
sól 1,5 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
mleka 5 ml
suszonych drożdży instant 1,5 łyżeczki
mąka orkiszowa jasna typ 700 700 g
sezamu 2 łyżki

Przepis:
wyrabianie
5 min
1. Mąkę wsypujemy do misy. Mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru oraz z łyżeczką soli. Dodajemy łyżeczkę oliwy lub oleju słonecznikowego. Podgrzewamy wodę, aby była letnia, lecz nie gorąca. Zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb ręcznie lub mikserem i bardzo powoli wlewać letnią wodę. Dzięki temu składniki będą się w odpowiednim czasie ze sobą łączyły, uzyskując po kilku minutach formę elastycznej kuli.
wyrastanie
120 min
2. Keksówkę smarujemy odrobiną tłuszczu (olejem, oliwą lub masłem) i wykładamy pergaminem lub obsypujemy dno i ścianki otrębami. Do środka formy przekładamy ciasto. Lekko wilgotną dłonią wyrównujemy wierzch ciasta, aby było równe. Keksówkę szczelnie przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką (w przeciwnym razie, ciasto wyschnie). Stawiamy je w ciepłym miejscu bez przeciągów do wyrośnięcia, na ok. 1,5-2 godziny.
pieczenie
40 min
2. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu mlekiem i obsypujemy sezamem (ja posypałam po skosie w niektórych miejscach, tworząc pasy). Przyszły chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika z góry i z dołu, o temperaturze 200 stopni. Pieczemy przez 40 minut, aż wierzch się zarumieni. Keksówkę wyciągamy z piekarnika, a następnie chleb z formy. Przed krojeniem studzimy na kuchennej kratce
_________________
Pozdrawiam -Maria
Przestrzegaj praw autorskich.
https://www.facebook.com/pages/Dzia%C5%82kowiec-w-Polsce-Forum/1374661736135118
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Reklama






Wysłany: Nie Sty 13, 2019 11:43    Temat postu:

Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DZIAŁKOWIEC W POLSCE . Strona Główna -> O ZDROWIU.NASZE ŻYCIE. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

DZIAŁKOWIEC W  POLSCE .  

To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Powered by Active24, phpBB © phpBB Group