Forum DZIAŁKOWIEC W  POLSCE . Strona Główna DZIAŁKOWIEC W POLSCE .
MIEJSCE SPOTKAŃ UŻYTKOWNIKÓW DZIAŁEK.PORADNIK DZIAŁKOWCA .
 
 POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nalewka z orzechów włoskich

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DZIAŁKOWIEC W POLSCE . Strona Główna -> PRZETWORY Z DZIAŁKI.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Renia
Gwiazda
Gwiazda


Dołączył: 24 Wrz 2008
Posty: 589
Skąd: obecnie woj. opolskie

PostWysłany: Sro Lis 05, 2008 20:06    Temat postu: Nalewka z orzechów włoskich Odpowiedz z cytatem

A z takich niedojrzałych orzechów jest naleweczka marzenie. Ale one muszą być jeszcze w łupinach zielonych i srodki lekko stężałe, aby dalo pokroić je na ósemeczki. Te cząstki -ok. 30 dkg wpycha się do butelki, daje 3 kopiaste łyżki cukru (+1/2 paczki waniliowego-jeśli ktoś lubi) i zalewa do pełna spirytusem. I przez jakiś tydzień- można dłużej,jeśli wytrzymacie- leżakuje się w chlodnym miejscu ale 1 raz dziennie trzeba dobrze wstrząsnąć. Po tygodniu, dwóch jest do spożycia. No to po naparsteczku -NA ZDROWIE!!
_________________
Pozdrawiam cieplutko
""""""""""""""""""""""""""
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama






Wysłany: Sro Lis 05, 2008 20:06    Temat postu:

Powrót do góry
Renia
Gwiazda
Gwiazda


Dołączył: 24 Wrz 2008
Posty: 589
Skąd: obecnie woj. opolskie

PostWysłany: Sob Lis 22, 2008 22:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem, czy nie czeka mnie "kara" za reklamę, ale to jest silniejsze ode mnie.
Grzane Starotoruńskie, bo taką nazwę nosi pyszne winko na obecne chłody i chlapę. Nie trzeba niczym dosmaczać (ma wszystko, co potrzebne do pełni smaku), tylko podgrzać i gotowe. Jest to czerwone wino o piernikowo-owocowym smaku. Życzę przyjemnego ciepełka.
_________________
Pozdrawiam cieplutko
""""""""""""""""""""""""""
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Barbara1
Gwiazda
Gwiazda


Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 1077
Skąd: kuj-pom

PostWysłany: Sob Lis 22, 2008 22:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Reniu czy nie jest to czasem wyrób regionalny, chociaż nazwa jest bliska mojemu województwu.
Jutro się rozejrzę tu i ówdzie. Very Happy
_________________
Pozdrawiam

Śpieszmy się kochać ludzi... tak szybko odchodzą
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Ewa
Moderator
Moderator


Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 1728
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Pią Lip 29, 2011 08:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Renia napisał:
Nie wiem, czy nie czeka mnie "kara" za reklamę, ale to jest silniejsze ode mnie.
Grzane Starotoruńskie, bo taką nazwę nosi pyszne winko na obecne chłody i chlapę. Nie trzeba niczym dosmaczać (ma wszystko, co potrzebne do pełni smaku), tylko podgrzać i gotowe. Jest to czerwone wino o piernikowo-owocowym smaku. Życzę przyjemnego ciepełka.

Na te lipcowe chlapy też się nadaje.
_________________
Ewa
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jerzy
Moderator
Moderator


Dołączył: 04 Sty 2009
Posty: 1752
Skąd: Południe

PostWysłany: Nie Lip 14, 2013 11:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy orzechy włoskie zalane spirytusem? Teraz najlepsza pora! Laughing
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Ewa
Moderator
Moderator


Dołączył: 23 Lis 2008
Posty: 1728
Skąd: Śląsk

PostWysłany: Pon Paź 27, 2014 22:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Renia napisał:
Nie wiem, czy nie czeka mnie "kara" za reklamę, ale to jest silniejsze ode mnie.
Grzane Starotoruńskie, bo taką nazwę nosi pyszne winko na obecne chłody i chlapę. Nie trzeba niczym dosmaczać (ma wszystko, co potrzebne do pełni smaku), tylko podgrzać i gotowe. Jest to czerwone wino o piern
ikowo-owocowym smaku. Życzę przyjemnego ciepełka.


Napiłabym się takiego wina,bo coś mnie łamie .
Cytryna ,miód .
Naturalne środki na przeziębienie.
_________________
Ewa
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
dama
Mała gwiazdka
Mała gwiazdka


Dołączył: 16 Gru 2014
Posty: 30

PostWysłany: Pon Sty 26, 2015 11:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ta nalewka z zielonych orzechów włoskich nie tylko do picia ale tez do nacierania.
Stosowana do nacierania guzka w piersi z dobrym rezultatem.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Liselotte
Mała gwiazdka
Mała gwiazdka


Dołączył: 25 Cze 2018
Posty: 32
Skąd: Dzierżno

PostWysłany: Pią Lip 06, 2018 08:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dama napisał:
Ta nalewka z zielonych orzechów włoskich nie tylko do picia ale tez do nacierania.
Stosowana do nacierania guzka w piersi z dobrym rezultatem.

To bardzo ciekawe zastosowanie orzecha.
O nalewce na dolegliwości żołądkowe to wiedziałam.
Widać niejedno jeszcze się znajdzie ....
_________________
lisa
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Liselotte
Mała gwiazdka
Mała gwiazdka


Dołączył: 25 Cze 2018
Posty: 32
Skąd: Dzierżno

PostWysłany: Pią Lip 06, 2018 08:35    Temat postu: Re: Nalewka z orzechów włoskich Odpowiedz z cytatem

Renia napisał:
A z takich niedojrzałych orzechów jest naleweczka marzenie. Ale one muszą być jeszcze w łupinach zielonych i srodki lekko stężałe, aby dalo pokroić je na ósemeczki. Te cząstki -ok. 30 dkg wpycha się do butelki, daje 3 kopiaste łyżki cukru (+1/2 paczki waniliowego-jeśli ktoś lubi) i zalewa do pełna spirytusem. I przez jakiś tydzień- można dłużej,jeśli wytrzymacie- leżakuje się w chlodnym miejscu ale 1 raz dziennie trzeba dobrze wstrząsnąć. Po tygodniu, dwóch jest do spożycia. No to po naparsteczku -NA ZDROWIE!!

To musi być dobre.
_________________
lisa
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
banita_bis
Administrator


Dołączył: 21 Sty 2015
Posty: 1562
Skąd: Dolnoślązak, Góry Olbrzymie

PostWysłany: Pią Lip 06, 2018 14:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jerzy napisał:
Czy orzechy włoskie zalane spirytusem? Teraz najlepsza pora! Laughing

Wątek odgrzany, więc podpinam sie pod starszy wpis... Wink
O jednej zasadzie należy pamiętać zawsze; nigdy nie zalewamy jakichkolwiek owoców "pełnym" spirytusem .
Idealny jest swojak (ma przeważnie 60%, czasami ciut więcej).
Jeśli spiryt - to zawsze zmieszany z wódką , co daje woltaż 68, choć nie ma tego czegoś co ma dobry swojaczek.
I następna uwaga: dzisiaj już może być za późno na zrywanie orzechów. Mogą być już za twarde. Idealne są te, z których przy przekrojeniu wycieka sok.

Ubawiła mnie informacja, że "po tygodniu, dwóch jest do spożycia" . Niby tak, ale powinna parę tygodni postać.
Natomiast najlepsza nalewka (każda, nie tylko orzech) to ta, o której zapomnieliśmy na kilka lat. Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama






Wysłany: Pią Lip 06, 2018 14:58    Temat postu:

Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum DZIAŁKOWIEC W POLSCE . Strona Główna -> PRZETWORY Z DZIAŁKI. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

DZIAŁKOWIEC W  POLSCE .  

To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Powered by Active24, phpBB © phpBB Group